Auringosta virtaa uusiin S-marketeihin 

S-ryhmästä tulee yksi Suomen suurimmista aurinkosähkön tuottajista ja käyttäjistä, kun noin 40 toimipisteen katolle asennetaan aurinkopaneelit. Eepeessä aurinkopaneeleita asennetaan tänä vuonna kolmeen uuteen S-marketiin. 

SOK Kiinteistöässän kiinteistöpalvelupäällikkö Pekka Hakamäki kertoo, että Eepeen ensimmäisten aurinkopaneelien asennus on Tanelinrannan S-marketissa loppusuoralla. Pajuluoman S-market saa energiaa tuottavat paneelit juhannuksen tienoilla, ja syksyllä on Kauhavan uuden S-marketin vuoro. 

Kaikkien kolmen S-marketin katot luovutetaan oman ketjun sähkönhankintaa hoitavan S-Voima Oy:n käyttöön, joka puolestaan operoi sähköä tuottavan Fortumin kanssa. Varsinaisen asennustyön tekee Are Oy. 

– Eepee ostaa sitten yhteistyöhintaan tuotetun sähkön S-Voimalta. Tuntuu näin etukäteen toimivalta systeemiltä, ja pianhan me sitten näemme, miten asiat toimivat käytännössä, Hakamäki kertoo. 

Aurinkopaneelien asennus oli helppo aloittaa uusista rakennuksista, näin pystyttiin ottamaan huomioon suunnittelussa tarvittavat asiat, kuten katon muoto. Hakamäki pitää mahdollisena, että tulevaisuudessa aurinkopaneeleita asennetaan myös vanhempiin Eepeen kiinteistöihin. 

– Aurinkosähkö lisää Eepeen vastuullisuutta energiatuotannossa, hinnat tulevat koko ajan alaspäin ja järjestelmiä kehitetään aina vain kevyemmiksi. Varmasti on pian ajankohtaista selvittää, mihin toimipisteisiin noita paneeleja voi asentaa, hän toteaa. 

S-ryhmä satsaa aurinkosähköön 

Yhteensä noin 37 000 aurinkopaneelia asennetaan muun muassa Prismojen, S-marketien ja ABC-asemien katoille ympäri Suomen. Paneelit tuottavat sähköä toimipisteiden omaan käyttöön. Hanke tukee osaltaan kaupparyhmän uutta, kunnianhimoista ilmastotavoitetta vähentää päästöjä miljoona tonnia. 

Vastuullisena toimijana S-ryhmä lisää uusiutuvan energian käyttöä lähivuosina entisestään. Suunnitelmissa on, että vuonna 2025 jopa 80 prosenttia S-ryhmän kuluttamasta sähköstä olisi tuotettu omalla uusiutuvalla energialla. Tällä hetkellä uusiutuvan osuus on noin 60 prosenttia. 

Suurin osa S-ryhmän käyttämästä sähköstä tuotetaan tuulivoimalla, mutta myös aurinkosähkössä on potentiaalia. 

Myymälät kuluttavat eniten sähköä kesäaikaan, jolloin energiaa tarvitaan paljon kylmälaitteisiin ja jäähdyttämiseen. Aurinkoisina kesätunteina kiinteistön kuluttama sähkö voi parhaimmillaan tulla kokonaan auringosta. Vuositasolla aurinkosähkön osuus voi kattaa noin kymmenen prosenttia kiinteistöjen käyttämästä sähköstä. 

Ilmaston lisäksi aurinkosähkö säästää myös kustannuksia. Koko S-ryhmän sähkölasku pienenee vuositasolla satoja tuhansia euroja. Seuraavan aurinkoenergiahankkeen suunnittelu on jo aloitettu. 

Avainsanat:
, ,