Eepeeläisten urapolkuja

Lue esite tästä.

» Katso S-ryhmän avoimet työpaikat täältä.

 

Työssä oppien esimieheksi

Kesätyöntekijänä Kauhavan S-marketissa aloittanut Karoliina Keltikangas opettelee parhaillaan esimiestaitoja esimiehen sijaisena Ilmajoen S-marketissa. Esimieskoulutusryhmään valittu Karoliina on kulkenut polkua, joka on kehitetty nuoria kykyjä varten.

– Tein Seinäjoen ammattikorkeakoulun harjoittelun S-market Lehtisellä ja sain jatkaa siellä töitä opiskelun ohessa. Koulun ja työn yhdistäminen oli helppoa, tykkään tosi paljon tehdä eri juttuja ja olla aktiivinen.

Oikea asenne huomattiin myös töissä ja palkittiin vakituisella työpaikalla. Halu oppia lisää kaupan alasta innosti Karoliinaa pyrkimään esimieskoulutukseen. Tämän vuoden lopussa esimieheksi valmistuva on tyytyväinen koulutukseen, joka on vienyt hänet Eepeen eri yksiköihin oppimaan.

– Marketeissa on eroja, esimerkiksi paikkakunnan koko vaikuttaa. On hyvä päästä näkemään, miten asioita tehdään eri marketeissa. Voin ottaa itselleni käyttöön parhaat käytännöt.

Karoliina on pannut merkille, että taustalta löytyy kuitenkin aina sama eepeeläinen tapa toimia: työntekijät otetaan hyvin huomioon. Nuorille on paljon mahdollisuuksia, mikä tekee työyhteisöistä nuorekkaita.

Karoliina on kiitollinen kokeneista myymäläpäälliköistä, jotka ovat antaneet auliisti neuvoja ja jakaneet osaamistaan. Omissa esimiestaidoissaan hän pitää vahvuutena kehittämishalua ja kykyä kannustaa muita.

Hän toivoo saavansa mahdollisimman pian oman marketin johdettavakseen. Marketin koolla ja sijainnilla ei ole merkitystä.

– Pystyn luomaan paikasta sellaisen, että se tuntuu omanlaiselta, hän vakuuttaa hymyillen.

 

Työkeikkoja ympäri Eepeetä

Samu Lehtisen työura Eepeessä alkoi kesätöistä S-market Lehtisellä ja jatkui osa-aikaisena opiskelun ohessa. Seinäjoen ammattikorkeakoulusta valmistuttuaan hän sai vakityöpaikan, joka muuttuu koko ajan.

– Olen tehnyt valokuvausta ja graafista suunnittelua omalla toiminimellä. Kun sähköinen markkinointi lisääntyi ja markinointimateriaalien tekeminen siirtyi enimmäkseen talon sisälle, Samu aloitti somevastaava Sari Tuomiston apuna yhtenä päivänä viikossa. Työaika kahden eri yksikön välillä vaihtelee aina tarpeen mukaan, mikä helpottaa työkuormaa kummassakin päässä.

Samu on tyytyväinen, kun voi hyödyntää toista ammattiaan ja rakasta valokuvausharrastustaan leipätyössään. Hän toimii henkilöstölehti Eepeeläisen kuvaajana ja on muutenkin aina kameran kanssa siellä, missä tapahtuu.

– Lisäbonuksena saan tutustua työkeikoilla moniin eepeeläisiin. Meillä on tosi hyvää porukkaa töissä.

 

Vakipesti ennen valkolakkia

Sara Palomäki on tämän kevään ylioppilas, mutta myös vakituinen eepeeläinen. Kaksoistutkintoa suorittanut Sara etsi viime keväänä catering-alan opintoihin kolmen kuukauden harjoittelupaikkaa.

– Opettaja vinkkasi, että kannattaisi käydä kysymässä Matadorista Ossi Kalliolta. Minua onnisti ja sain paikan.

Sara kehuu, että työkaverit kannustivat uutta tulokasta, ja ei mennyt kuin hetki, kun hänet laitettiin tositoimiin: ottamaan tilausta asiakkailta.

– Asiakkaille puhuminen oli haastavinta. Oppia, kuinka asiakasta palvellaan. Se on ihan erilaista kuin opetusravintolassa, hän vertaa.

Sen verran nopeasti Sara oppi, että harjoittelu jatkui kesätyönä. Vaikka kumpikin tutkinto oli vielä kesken, hänet vakinaistettiin syksyllä.

Ammattikoulututkinnon Sara pystyi viimeistelemään työelämässä. Ylioppilaskirjoituksiin ja muutamiin lukiokursseihin hän sai vapaata töistä. Vaikka viime vuosi oli koulun ja työn takia kiireinen, se ei haitannut nuorta naista.

– Tuolta ajalta on jäänyt vauhti päälle. En enää osaa olla tekemättä mitään, Sara tunnustaa hymyillen.

Ilmajoen lukiosta valmistuneen ylioppilaan elämä muuttuu kesällä, sillä edessä on muutto pois lapsuudenkodista omilleen. Kahdeksantoistavuotias suunnittelee, että seuraavaksi hän aikoo opetella aikuisena elämistä.

– Restonomin opinnot kiinnostavat, mutta nyt teen ensin muutaman vuoden töitä salitarjoilijana Matadorissa ja Wilsonissa, hän kaavailee.

 

Työ joustaa jatko-opiskeluun

Henna Ström aloitti Lähi-ABC Ähtärissä kahdeksan vuotta sitten työharjoittelijana. Kokin ammattiin opiskellen hän jatkoi pari kesää samassa paikassa kesätyöntekijänä.

Ammattikoulusta valmistuttuaan hän sai äitiysloman sijaisuuden naapurista Alavudelta. Hennan mielestä saman ketjun toiseen yksikköön oli helppo mennä töihin.

Ei kulunut kuin muutama kuukausi, niin Ähtärissä aukeni vakituinen kokin pesti. Hennaa pyydettiin takaisin ja ratkaisu oli helppo.

– Halusin palata, sillä asun Ähtärissä. Työmatkat lyhenivät huomattavasti.

Henna arvostaa Eepeetä työnantajana, sillä iso S-ryhmä tarjoaa hyviä mahdollisuuksia. Myös henkilökuntaedut ovat merkittävät. Työkaverit ovat päteviä ja aktiivisia tarttumaan toimeen.

Tällä hetkellä Henna opiskelee Seinäjoen ammattikorkeakoulussa restonomiksi. Työn ja opiskelun yhteensovittaminen on sujunut erittäin hyvin.

– En ole joutunut jäämään pois yhdeltäkään tunnilta työn takia. Täällä on aina järjestetty niin, että pääsen opiskelemaan, hän kehuu työyhteisöään.

 

Ura alkoi tiskarina

Joel Sallin Eepee-ura sai startin 15-vuotiaana, kun hän työskenteli tiskarina vuonna 2009 Lähi-ABC Ähtärissä. Kaupallista alaa opiskellut Joel kävi siellä myös työharjoittelussa ja pääsi 17-vuotiaana salin puolelle kassahommiin. Joel oli puoli vuotta töissä myös S-marketissa, mutta palasi ABC-maailmaan.

– Marketissa työskentely oli hyvä lisäkokemus, se on aika erilaista kuin täällä liikenneasemalla. Ravintolassa on henkilökohtaista palvelua enemmän, hän pohtii.

Armeijan käytyään Joel sai vakityöpaikan liikenneasematyöntekijänä. Työtehtävät vaihtelevat pullanpaistosta polttoaineen myyntiin.

– Paljon tulee liikuttua työpäivän aikana, varsinkin kun on sesonki päällä. Päivittelen myös meidän Facebookia ja kun on rauhallisempaa, myyn puhelimitse polttoainetta esimerkiksi maatiloille.

Puhelinmyynnin haasteena on, että asiakkaan on helppo sanoa ei kuuntelematta, mitä myyjällä on asiaa. Se opettaa kohtaamaan asiakkaan aivan eri tavalla.

Joel on tyytyväinen nykyiseen työhönsä ja suhtautuu tulevaisuuteen luottavaisesti.

– Katsotaan, miten asiat etenevät. Aukeaako jotain mielenkiintoista johonkin suuntaan, hän tuumaa.

 

Kauppa tekijäänsä opettaa

Alavutelaisen Jessica Koiviston ja Eepeen tiet yhdistyivät vuonna 2008, kun Seinäjoella kaupallista alaa opiskellut kysyi harjoittelupaikkaa kotikaupungin S-marketista. Kuuden viikon harjoittelujakso poiki jatkoa, ja Jessica teki töitä lauantaisin sekä tarvittaessa myös iltavuoroja. Lupaavasti alkanut työura jatkui kesäpestinä.

– Sillä tiellä olen edelleen, nykyään vakituisena työntekijänä. Kymmenen vuotta tuli Eepeessä täyteen kesäkuussa, hän toteaa.

Jessica muistelee alkuaikoja, jolloin S-market Alavus oli pieni yksikkö. Tuolloin väkeä oli vähemmän ja aamuaskareet sujuivat nopeasti. Muutto uuteen isoon S-marketiin muutti työtä, ja samalla kasvoi työkavereiden määrä.

– Isossa marketissa on paljon erilaisia tehtäviä, mikä tuo vaihtelua työhön. Lisäksi tekniikka kehittyy eli koko ajan on uutta oppimista.

Eepee on Jessican mukaan nykyaikainen työnantaja. Isossa talossa osataan huomioida hyvin yksilöt.

– Voin luottaa siihen, että minua kuunnellaan, hän kehuu.