S-market Kauppakeskus Lehtinen marketpäällikkö Mikael Luotola

Eepeen alkuvuoden myynti kehittyi positiivisesti

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan myynti kehittyi vuoden 2017 ensimmäisen kuuden kuukauden (1.1.–30.6.) aikana hyvin. Kokonaismyynti 264,5 miljoonaa euroa on edellisvuotta 5,2 M€ ja 2 prosenttia suurempi. Eepeen liikevaihto oli 217,1 miljoonaa euroa, mikä oli edellisvuotta 4,7 M€ eli 2,2 % enemmän. Katsauskauden 4,0 miljoonan euron liiketulos oli 0,1 M€ edellisvuotta pienempi.

Marketkaupan verollinen myynti oli 164,9 miljoonaa euroa. Myynti kasvoi 5,5 M€ eli 3,5 % edellisestä vuodesta. Erityisen hyvin myyntiään ovat kehittäneet S-marketit Kivistö, Kortesjärvi ja Kauppakeskus Lehtinen ja myös koko S-market-ketju, jossa kasvua oli 3,3 %. Koko valtakunnan tasolla päivittäistavarakauppa kasvoi tammi-kesäkuussa 1,2 % (Päivittäistavarakauppa ry). Liikennemyymäläkaupan myynti oli 37,2 M€, missä lisäystä viime vuoteen oli 1,2 M€ eli 3,3 %. Myynnin kasvu johtuu pääasiassa polttoaineen korkeammasta markkinahinnasta, mutta myös polttonesteiden volyymi ja pesumyynti ovat kasvaneet. Matkailu- ja ravitsemiskaupan myynti oli katsauskaudella 10,3 M€, mikä on 0,6 M€ eli 5,7 % edellisvuotta pienempi. Original Sokos Hotel Vaakunan huoneuudistus sekä Seinäjoen viime vuotta heikompi kokous- ja kongressivuosi näkyivät myynnin laskuna niin majoituksessa kuin ravintoloissa. Maatalous-rautakaupan myynti oli 46,1 M€, mikä on 1,2 M€ eli 2,6 % edellistä vuotta vähemmän. Myynnin lasku johtuu toimialan toimintaympäristön kireästä taloustilanteesta sekä tuotantopanosten alentuneesta hintakehityksestä. Kevään viileät kelit vaikuttivat negatiivisesti puutarha- ja rautakauppaan. Laskeneeseen myyntiin on vaikuttanut myös Agri Ylistaron lopetus maaliskuun alussa. Autokaupan myynti oli 5,3 M€, mikä on 0,4 M € eli 8,2 % edellistä vuotta enemmän. Uusien autojen kauppa on käynyt paremmin kuin viime vuonna vastaavana aikana, mutta vaihtoautokaupassa kehitys on ollut sen sijaan viime vuotta heikompaa.

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan jäsenmäärä oli kesäkuun lopussa 84 671. Lisäys vuoden 2016 vastaavasta ajankohdasta oli 4091 asiakasomistajaa. Eepeen bonusmyynti asiakasomistajille oli katsauskaudella 162,7 miljoonaa euroa, Bonusta ja maksutapaetua maksettiin asiakasomistajille yhteensä 7 miljoonaa euroa. Eepee -konsernissa oli katsauskauden päättyessä työsuhteessa 1483 henkilöä, missä on vähennystä 83 henkilöä verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan. Vähennys johtuu pääasiassa tarvittaessa töihin kutsuttavien -työsuhteisten laskentatapamuutoksesta. Eepee on työllistänyt kuluvana kesäkautena noin 600 kesätyöntekijää ja 248 kesäharjoittelijaa, lähinnä opiskelijoita ja koululaisia. Konsernin toteutuneet käyttöomaisuusinvestoinnit katsauskaudella olivat 6,6 M€, kun ne edellisenä vuonna olivat 3,42 M€. Suurimmat investointikohteet ajanjaksolla olivat Original Sokos Hotel Vaakunan peruskorjaus, S-market Kauhajoen uudistaminen sekä uusi ABC- CarWash Hyllykallio.

Eepeen taloudellisen aseman sekä rahoituksen arvioidaan jatkuvan hyvällä pohjalla. Eepeen hallitus on hyväksynyt kuluvalle vuodelle toimintasuunnitelman, jolla tavoitellaan haastavassa toimintaympäristössä hienoista myynnin kasvua viime vuoteen verrattuna. Kasvun ennustetaan tulevan pääasiassa marketkaupan toimialalta.