Hyvä sauna takaa kunnon unet

Original Sokos Hotel Lakeus satsasi asiakkaiden saunaelämykseen: kahden hengen huoneiden pikkusaunoissa löylyttely on nyt laatusertifioitu kokemus.

Original Sokos Hotel Lakeudessa saunominen omassa huoneessa ei ole vain sviittiasiakkaiden herkkua. Oma pieni sauna on 64 Superior-huoneessa eli liki puolessa hotellin kaikista huoneista.

– Saunalliset huoneet ovat mielettömän kysyttyjä. Monelle se on jopa hotellin valintakriteeri ja ulkomaalaisille taas eksoottinen yllätys, sanoo hotellipäällikkö Merja Kivioja.

Siksi Lakeudessa haluttiin satsata tosissaan asiakkaiden saunaelämykseen ja paikalle kutsuttiin Sauna from Finland ry:n puheenjohtaja ja sauna-auditoija Pekka Krook sekä tekniseksi ekspertiksi insinööri Janne Nevala.

– Saunoimme Lakeudessa kaksi päivää ja etsimme keinoja saunakokemuksen parantamiseksi. Testasimme erilaisia sekoituksia kiuaskivistä sekä haimme optimaalista ilmastointia ja lämpötilaa. Pienissä saunoissa ongelmana on yleensä vedon tunne. Polvien ja nenänpään välillä ei saisi olla kymmentä astetta lämpötilaeroa, Krook sanoo.

Asiantuntijoiden ja asiakkaiden kehitysehdotusten pohjalta Lakeudessa laitettiin työn alle huonesaunojen tekniset parannukset, kuten ilmanvaihdon oikeat suuntaukset, saunojen huolto ja kiuaskivien vaihto. Lisäksi tiivistettiin saunojen ovet, jotta löyly ei karkaa pesutiloihin.

Kokemus kaikille aisteille

Pienten, mutta merkittävien muutosten jälkeen Sauna from Finland ry testasi saunat vielä kerran ja myönsi saunaelämykselle sertifikaatin.

– Useassa Sokos Hotellissa on jo laatusertifioituja yleisiä saunatiloja, mutta huonesaunoissa olemme nyt maailman ensimmäisiä. Se on meille tärkeä osa parasta mahdollista palvelua ja pientä luksusta, jota voimme tarjota asiakkaille, hymyilee Kivioja.

Teknisten ominaisuuksien lisäksi auditoijat tarkkailivat saunomisen kokemusta kokonaisvaltaisesti.

– Elämystä ei esimerkiksi pidä pilata polyesterikylpytakilla, kuten eräässä toisessa auditoimassani laatuhotellissa. Yksi tärkeimmistä kriteereistä on myös saunan puhdas tuoksu. Samoin turvallisuus ja lisäpalvelut, kuten laadukkaat pesusienet ja saippuat, Krook sanoo.

Saunaelämystä varmistettiin myös sillä, että kylpyhuoneista löytyy ”Ohoje mukavahan saunaelämyksehen pohojalaasittain” ja kirjanen myös englanniksi. Ohjeen mukaisesti muun muassa veden juominen saunomisen aikana on tärkeää ja sitä varten huoneissa on kraanaveden lisäksi pullolliset kuplivaa vettä.

Näin saatiin pienestä yhden tai hyvässä sovussa kahden hengen löylyhuoneesta terveyttä edistävä elämys, joka takaa tutkitusti hyvät yöunet.

– Saunominen on maailman yksinkertaisinta mindfulnessia. Menet löylyyn, istut siellä hetken ja kohta et enää ajattele mitään, Krook kiteyttää.