Hyvää liki miljoonalla

Ruokajakelun ansiosta hyvä ruoka ei päädy kaatopaikalle ja kaupatkin säästävät biojätemaksuissa.

Mikko Kultalahti arvioi Lakeuden ruoka-avun jakeleman ruuan arvon olevan vuodessa liki miljoona euroa.

– Seinäjoella hävikkiruokaa kerätään 12 kaupasta ja kolmesta leipomosta. Joka arkipäivä liikkeellä on kaksi pakettiautoa, yhdistyksessä vapaaehtoistyötä tekevä Kultalahti kertoo.

Eepee on ollut mukana ruokajakelussa vuoden verran. Prismasta haetaan ylijääneitä tuotteita maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin. Muista S-ryhmän kaupoista eli S-marketeista ja Salesta nouto on joka päivä.

– Jakelun ansiosta hyvä ruoka ei päädy kaatopaikalle. Kaupatkin säästävät biojätemaksuissa, Kultalahti huomauttaa.

Heviä ja leipää

Prisman päivittäistavaroiden myyntipäällikkö Olli Isoniemi kertoo, että ruokahävikkiä on eniten juhlapyhien ja viikonloppujen jälkeen.

– Tuolloin myyninssä on isompia heittoja ja menekin arviointi on vaikeampaa.

Prismassa päiväykset tarkistetaan aamukuudelta ja tuotteet, joissa parasta ennen -päiväys on mennyt ohi, pakataan ruokajakelua varten banaanilaatikoihin.

– Pakkaus sujuu nopeasti. Eniten jakoon tulee hedelmiä, vihanneksia ja leipää.

Myyntipäällikkö arvostaa vapaaehtoisten tekemää työtä.

– Tämä on tärkeätä työtä, hän painottaa.

Eepeen kauppojen ruokahävikkiä on vähentänyt myös 60 prosentin ilta-ale.

Kymmenen vuoden ajan

Lakeuden ruoka-avussa on vapaaehtoistyössä liki parikymmentä henkeä. He toimivat kuskeina, lajittelijoina ja ruuanjakajina.

Mikko Kultalahti toimii yrittäjänä autokaupan alalla, mutta käyttää vapaaehtoistyöhön pari tuntia maanantaista perjantaihin.

– Koen tämän tärkeäksi ja voin auttaa tarvitsevia. Samalla työ on sopivaa hyötyliikuntaa.

Jakelua koordinoiva Tommi Merivirta kertoo, että ruokaa on jaettu Seinäjoen helluntaiseurakunnan eteistiloissa jo kymmenen vuoden ajan. Ruuat ovat jaossa maanantaista lauantaihin puolen päivän aikaan.

– Ruokaa noutaa päivittäin 80–120 henkilöä, joten tarvetta on, Merivirta korostaa.

Kuvateksti: Olli Isoniemi, Tommi Merivirta, Mikko Kultalahti ja Arto Kaataja pitävät huolta, että ruokajakelu toimii.