Kokkeja kaukaa kotoa

Filippiineiltä Suomeen töihin muuttaneet kokit Michael Gerald Capa ja Art Jayson Garcia tuovat ABC Seinäjoelle kansainvälistä osaamista ja positiivista energiaa.

Michael Gerald Capa ja Art Jayson Garcia ovat osa 42 filippiiniläiskokin ryhmää, joka saapui Suomeen elokuun puolessa välissä. S-ryhmällä oli huutava pula keittiötyöntekijöistä, joten tekijöitä lähdettiin hakemaan Suomen rajojen ulkopuolelta.

 – Astuessamme ulos koneesta järkytyimme siitä, kuinka kylmä oli, vaikka täällä oli kesä, Michael nauraa.

Michael toimi Filippiineillä asuessaan vastaavana kokkina ravintolassa, Art omisti kaksi ravintolaa, jotka hän joutui lähdettyään myymään.

Ryhmä vietti orientaatioviikon Helsingissä, jonka aikana käytännön asiat, kuten pankkitilit ja työluvat hoidettiin kuntoon. Orientaation jälkeen ryhmä hajaantui eri osuuskauppoihin.

ABC Seinäjoella perehdytys aloitettiin elokuun lopussa tutustumalla keittiön laitteistoon, sillä esimerkiksi induktioliesi oli uusi tuttavuus.

– Käänsimme reseptit englanniksi ja opettelimme suomenkielisiä sanoja, Michael kertoo.

Nyt he hallitsevat jo à la carten ja pizzapisteen, seuraavaksi vuorossa on lounaspöytään ja Hesburgeriin perehtyminen. Kokeista huokuu kiitollisuus siitä, miten heidät on otettu ABC:llä vastaan. Myös esimieskulttuurin ero omaan kotimaahan on ollut huomattava.

– Täällä kaikki ovat samanarvoisia ja pomotkin tekevät likaisia töitä. Kaikki välittävät toisistaan ja olemme kuin yhtä suurta perhettä, Michael hymyilee.

Kulttuurishokkeja ja koti-ikävää

Suomen puhdas ilma on ollut liikenteen saastuttamiin suurkaupunkeihin tottuneille kokeille suuri ilon aihe, jota he hämmästelevät edelleen.

– Junassa kaikki istuvat vain hiljaa, eivätkä juttele toisilleen, se on kummallista, Art kummastelee.

Hän on kokenut suomalaista kulttuuria, kuten karaokea ja saunomista ja uskaltautui myös järveen uimaan.

– Vesi oli kylmää, mutta kokemus oli silti rentouttava.

Michael puolestaan on laatinut listan asioista, joita haluaa tehdä Suomessa:

– Haluan tehdä lumiukon ja rakentaa iglun, olisi myös hienoa nähdä karhu.

Molemmat ikävöivät Filippiineille jääneitä läheisiä, Michael vaimoaan ja kahta lasta, Art kihlattuaan. Heidän haaveensa on tehdä Suomesta uusi kotimaa itselleen ja perheilleen.

Täällä kaikki ovat samanarvoisia ja pomotkin tekevät likaisia töitä. – Michael