”Nyt on valinnanvaraa ja avaruutta”

Maakunnan kaupalla oli historiallinen päivä 14. marraskuuta. Samalla hetkellä, kun kansa ryntäsi ja jonotti Ideaparkiin, Kortesjärvellä leikattiin avajaisnauhaa upouudessa S-marketissa.

Ihmisiä saapuu uuden S-marketin avajaisiin myymälän täydeltä, vaikka ulkona tihuttaa vettä ja keli on loskasta harmaa. Kaikesta näkee, että tätä hetkeä on odotettu hartaasti. 

Myymäläpäällikkö Niko Kinnunen pyyhkii hikeä otsaltaan ja asettelee viimeisiä leipäpaketteja hyllyyn ennen h-hetkeä. 

– Eilen vielä mietin, että kuinkahan tässä käy. Kiire tulee aina, mutta niin se vaan taas aamuksi valmistui, ja nyt ollaan jo voiton puolella. Siitä kuuluu iso kiitos kaikille, jotka ovat olleet tätä tekemässä.

Pientä säätöä ja laittoa riittää Nikon mukaan vielä pitkäksi aikaa, eli aivan kokonaista huokausta ei myymäläpäällikkö vielä avajaispäivänä voinut päästää. 

Koko yhteisön juttu

Kortesjärven ainoan kaupan merkityksestä paikkakunnalle kertoo sekin, että yläasteen ja lukion oppilaat tulivat auttamaan tuotteiden hyllytyksessä. Apuun riensi myös joukko hoitovapaalla olevaa henkilökuntaa ja eläkeläisiä. 

– Kolme viikkoa olen tässä auttanut. Onhan tämä hieno huipennus, kun saa lopuksi tarjoilla vielä kakkua tutuille asiakkaille. Vähän jo ehti tulla ikäväkin tätä työtä ja porukkaa, kertoo Anne Pajanen, joka jäi eläkkeelle helmikuussa 30 vuoden Eepee-uran jälkeen. 

Jaana Teppo tuli apuun hoitovapaalta, Heidi Salmenautio opintovapaalta. 

– En osannut kuvitellakaan, miten kiva tästä tulisi, kommentoi Heidi valmista kauppaa.

– Aivan erilainen kuin entinen K-Market. Kyllä kelpaa palata takaisin töihin tammikuussa, Jaana hymyilee.

Antaa uskoa tulevaisuuteen

Uusi myymälä sijaitsee vanhaa vastapäätä, tien toisella puolella entisen K-Market Suomelan paikalla. Kuten onnittelukäynnille saapunut teknisen lautakunnan puheenjohtaja ja valtuutettu Heikki Hakala totesi, paikka pääsi takaisin arvoiseensa käyttöön. Samalla tuli helpotusta S-marketia vaivanneeseen tilanahtauteen.

– Tämä on hieno ja iso tapaus ja antaa uskoa tulevaisuuteen. Hyvä palvelutarjonta on varmistettu yhteisössä pitkäksi aikaa.

Samoin asiakkaat ovat uudesta myymälästä innoissaan. Neliöiden määrä kasvoi 300:lla ja tuotteiden yli 2 000:lla verrattuna vanhaan S-marketiin. Yleisövessakin tehtiin asiakkaiden toivomuksesta.

– Aivan mahtava! Täällä on nyt valinnanvaraa ja avaruutta. Kärrytkin ovat uudet, ihastelevat Kukkolan kylästä ostoksille lähteneet Anneli ja Antti Viitala.

– En kyllä olisi ikinä uskonut, että saisimme joskus näin hienon kaupan. Oikein tämä tuntuu juhlavalta, jatkaa Anneli, joka kannattaa osuuskauppa-aatetta jo toisessa polvessa. Hän on itsekin työskennellyt nuorena tyttönä Kortesjärven kaupalla.

Ostoslapussa lukee monta asiaa, jotka pitäisi löytää hyllyiltä.

– Tavaroiden paikat pitää nyt opetella uudestaan. Tänään on vähän vaikeaa keskittyä, kun on näin paljon väkeä, hymyilee Anneli ja suuntaa puolisonsa kanssa vähitellen kohti kahvi- ja kakkujonoa. 

Väinöllekin uudet kärryt

Anna Inberg tuli ostoksille kahden lapsensa kanssa. Viiden kuukauden ikäinen Elsa nukkuu ostoskärryssä omassa kaukalossaan onnellisen tietämättömänä avajaishulinasta. Väinö, 3, auttaa äitiä minkä kerkeää.

– Nämä uudet ostoskärryt tekivät vaikutuksen heti ensimmäiseksi. Nyt mahtuu kaukalokin kärryyn. Kauppa vaikuttaa paljon isommalta kuin se vanha, ja onhan tämä myös kivannäköinen, kiittelee Anna ja suuntaa apulaisensa kanssa lastenruokahyllylle.

– Kiva päästä katsomaan, mitä kaikkea täältä löytyy!

Inberg-Sarkarannan perhe asuu Ylikylässä, kymmenen kilometrin päässä Kortesjärven keskustasta. Annan mukaan ostokset tehdään omassa S-marketissa nyt, kun perheellä on muutenkin paljon kulkua kylälle.

– On hyvä tukea omaa kauppaa, jotta palvelut saataisiin pysymään täällä. 

Avainsanat: