Oppilaitos tarvitsee avainkumppaneita

SeAMK ja Eepee ovat tehneet pitkään yhteistyötä tulevien kaupan ja ravintola-alan ammattilaisten sekä maakunnan hyväksi.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun (SeAMK) Liiketoiminta ja kulttuuri -yksikön johtaja Anmari Viljamaa pitää tärkeänä, että korkeakoululla on yrityselämässä yhteistyökumppaneita. Hänestä Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan kaltaiset monialaiset avainkumppanit tukevat erinomaisesti oppilaitoksen perustehtävää.

– Meidän tehtävänä on valmistaa osaajia ja asiantuntijoita työelämään. Lisäksi me tuemme omalta osaltamme alueen kehittymistä. Eepeen vaikutus on työllistäjänä ja aluekehittäjänä merkittävä, hän korostaa.

Eepee tarjoaa SeAMKin opiskelijoille harjoittelupaikkoja joka vuosi. Monen nykyisenkin eepeeläisen ura on alkanut harjoittelusta, ja SeAMK on usein mukana myös uran myöhemmässä vaiheessa.

– Meillä jatko-opiskelee paljon eepeeläisiä niin kaupan kuin ravintola-alan puolella, Viljamaa kertoo.

Varainhankinnalla digiosaamista

Eepee lahjoitti SeAMKin varainhankintakampanjaan 115 000 euroa. Viljamaa kertoo, että osa rahoituksesta ohjattiin nimenomaan liiketalouden alalle.

– Työelämä digitalisoituu vauhdilla. Käytämme liiketaloudelle osoitettuja varoja digitalisaation osaamispääoman vahvistamiseen, jotta meiltä valmistuvilla on varmasti ajantasaiset tiedot. Pääosin panostamme nykyisten opettajiemme osaamisen kehittämiseen.

Yhteistyöhön kuuluvat myös stipendirahasto ja opinnäytetyöt, joissa opiskelija saa kokemusta aitojen haasteiden ratkaisemisesta. Lisäksi Eepeen ammattilaiset vierailevat oppilaitoksessa pitämässä asiantuntijaluentoja.

Samoin keväisin vietettävä SeAMK Innovaatioviikko on osoittautunut hyväksi yhteistyön sillaksi opiskelijoiden ja yritysten välillä. Innovaatioviikolle osallistuvat yritykset antavat opiskelijatiimeille tehtäviä, esimerkiksi kehittää ravintolan asiakasviihtyvyyttä. Jokaisessa tiimissä on eri alojen opiskelijoita, näin saadaan tehokkaasti hyödynnettyä SeAMKin monialainen osaaminen.

Viljamaan mielestä on tärkeää, että oppilaitokset ja yritykset pitävät huolta alueen elinvoimaisuudesta. Vastuullisuuteen kuuluu myös kestävän kehityksen toteuttaminen ja kiertotalous. – Yhteistyöllä voimme parantaa alueen kilpailukykyä ja vetovoimaa myös valtakunnallisesti.