Ossi Kalliolle paistinkääntäjien käädyt

Lakeus Matadorin ravintola- ja keittiöpäällikkö Ossi Kallio vastaanotti kansainvälisen gastronomisen Chaîne des Rôtisseurs -järjestön myöntämän Chef Rôtisseur -arvonimen ja siihen kuuluvat käädyt Haminassa 26. elokuuta järjestetyssä tilaisuudessa.

Chaîne des Rôtisseurs – Paistinkääntäjät on maailman suurin gastronominen järjestö, joka edistää sekä kansainvälistä että kansallista ruokakulttuuria. Järjestöön kuuluu reilut 25 000 jäsentä noin 80 maassa. Suomi on yli 2000 jäsenellään järjestön kolmanneksi suurin jäsenmaa.

Järjestön jäsenet käyttävät Rôtisseurs-tilaisuuksissa käätyjä, joiden väri kertoo henkilön aseman järjestössä. Uusi jäsen saa käätynsä kapitulissa, jossa hän vannoo ritarikunnan valan ja hänet juhlallisesti miekalla lyödään ritariksi. Käätyjen lisäksi luovutetaan tyylikäs diplomi osoituksena ritarikunnan jäsenyydestä.

Ruokamaakunta maailmalle

Lakeus Matadorin ravintola- ja keittiöpäällikkö Ossi Kallio vastaanotti käätynsä 26. elokuuta Haminassa Suomi 100 -teemaisessa Marskin Merkeissä -kapitulissa.

– Oli suuri kunnia tulla kutsutuksi mukaan ja saada näin tunnustusta pitkälle uralle alalla. Näen tämän huomionosoituksena paitsi itselleni, myös kotimaakuntamme ruokakulttuurille, jonka puolesta Matadorissa aktiivisesti teemme työtä.

Aateluus velvoittaa ja työ Ruokaprovinssin puhtaiden, hyvien raaka-aineiden ja oman maakunnan tuottajien eteen jatkuu.

– Eepeellä on nyt Seinäjoella hieno tilanne, kun saamme tänne Matadorin lisäksi toisen ainutlaatuisen ravintolan Talriikin, jossa pääsemme niin ikään toteuttamaan kotimaisuutta ja paikallisuutta arvostavaa ruokafilosofiaamme.

Entä mitä miettii tuore Chef Rôtisseur seuraavista askelista, onko suunnitelmissa vielä joskus saada järjestön korkein tunnustus, Paistinkääntäjien kilpi, Lakeus Matadorille?

– Pykälä kerrallaan eteenpäin. Kyllä tavoitteita pitää olla, mutta lakeuksilla edetään tasaisen varmasti – aika paljon saa Kyrönjoessa ensin vettä virrata, hymyilee Kallio.

 

Tiesitkö tämän?

Paistinkääntäjien Veljeskunta perustettiin vuonna 1248, jolloin Ranskan kuningas Ludvig IX Pyhä antoi julistuksen eri mestarikiltojen perustamiseksi. Yksi killoista oli ”Les Oyeurs” eli Hanhenpaistajien Mestarikilta. Myöhemmin killalle annettiin oikeus valmistaa myös paisteja ja muita lihatuotteita ja sen nimeksi muutettiin ”Les Rôtisseurs” – Paistinkääntäjät. Vuonna 1609 järjestö tunnustettiin kuninkaallisella julistuksella Paistinkääntäjien Mestarikunnaksi ja sille rekisteröitiin oma vaakuna, jossa keskellä kilpeä liekkien päällä on kaksi varrasta ristikkäin. Paistinkääntäjien käätyjen värit kertovat kantajansa tehtävästä – mitä ”lähempänä liettä” käätyjen kantaja työskentelee, sitä enemmän käädyissä on ”kuumia” punaisen ja keltaisen sävyjä.