Pajuluoman uusi ässä kysyy ja kuuntelee

Tärkeintä on, että saamme luotua uudesta kaupasta pajuluomalaisten näköisen, sanoo 5. huhtikuuta avatun S-market Pajuluoman marketpäällikkö Saana Luotola. Se tapahtuu yhdessä asiakkaiden kanssa.

Hetki ennen ensimmäistä ovenavausta ja avajaisseremonioita sen kertoo: S-market Pajuluomaa on odotettu. Parkkipaikka on jo täynnä autoja.

– Oikeastaan sattumalta tulin. Olin menossa Törnävän S-marketiin, mutta matkalla muistin, että tämä avataan tänään, sanoo Simunassa asuva Katja Vakkila.

Hoitovapaata 1,5-vuotiaan Pyryn kanssa viettävä kahden lapsen äiti arvostaa kauppareissuilla nopeutta, helppoutta ja luotettavasti tuoreita tuotteita – sekä autokärryjä.

– Käyn pelkästään lähikaupassa, en oikeastaan koskaan marketissa. Täältä saan kaiken, minkä tarvitsen, hän sanoo.

Puolen kilometrin päässä asuva Seija Mäkipelkola on vähemmän uskollinen yhdelle kaupalle. Hänen kauppareissunsa suuntaa tasapuolisesti kaikkien ketjujen isoihin ja pieniin myymälöihin.

– Paljon tulee ostettua hedelmiä ja vihanneksia, joten niiden kilohinta ja tuoreus ratkaisevat paljon kaupan valinnassa. Koko ajan tärkeämpänä pidän myös kotimaisten ja luomutuotteiden saatavuutta, hän sanoo.

Uusi kauppa kutsui ostoksille ennen kaikkea likietuisen sijaintinsa vuoksi ja mielenkiinnosta tutustua moderniin myymälään. Tällä kertaa pikaostoksille oli lähdettävä tuoreiden sitruunoiden ja inkiväärin perässä.

– Teen näistä terveysjuomaa kolmen perheen tarpeisiin. Pieni shotti joka aamu pitää flunssat loitolla, hän vinkkaa.

Myyjätiimi loi oman kauppansa

Asiakkaille kaikki on vielä tänään uutta, mutta myyjät Julia Varila, Helmi Mattila ja Juho Turkulainen tuntevat kaupan jo paremmin kuin omat taskunsa. Varila ja Mattila siirtyivät Pajuluomalle Joupin S-marketista. Sale Alakylässä aiemmin työskennelleen Turkulaisen piti ensin tulla Pajuluomalle merkonomiharjoitteluun, mutta pesti muuttui oppisopimuskoulutukseksi.

Kun 12 myyjän tiimi aloitti työnsä maaliskuun puolivälissä, kauppa oli tyhjä. Reilu pari viikkoa ennen avaamista saapuivat ensimmäiset tavarakuormat.

– Hurjan mielenkiintoista on ollut päästä rakentamaan ihan uutta kauppaa. Täyttämään tyhjiä hyllyjä ja luomaan uusia toimintatapoja, sanoo Varila.

– Tuntuuhan se enemmän omalta, kun on päässyt itse vaikuttamaan asioihin. Kyllä aamulla jännitti, kun tiesi, että asiakkaat tulevat sisään ensimmäistä kertaa, lisää Mattila.

– Ihan mahtava ja helpottava päivä. Kiva nähdä, kun tyhjä halli muuttuu eläväksi, jatkaa Turkulainen.

Uudessa työssään ykköseksi koko kolmikko nostaa myyjätiimin ryhmähengen.

– Uskomatonta, mutta se syntyi heti ensimmäisenä koulutuspäivänä. Saana on ihan mahtava marketpäällikkö, Turkulainen kehaisee.

Asiakas voi vaikuttaa valikoimiin

Marketpäällikkö Saana Luotola pääsikin valitsemaan itse tiiminsä 220 hakijan joukosta. Tärkein valintakriteeri oli asenne ja asiakaspalveluhenkisyys.

– Teknisiä asioita pystyy oppimaan, mutta aitoa asennetta ei, hän sanoo.

Viime viikkoina marketpäällikön työpäiviin ei ole tahtonut kellonympärys riittää. Hallittavana on ollut valmistelutöiden koko kirjo kokonaiskuvan hallinnasta kadonneisiin jätesäkkeihin. Myös myyjätiimiläiset ovat saaneet halutessaan tehdä normaalia pidempää päivää.

– Tänään tulivat vielä leipäkuormat. Kysymyksiä on ollut paljon ja se on hyvä. Yhdessä niihin löydetään vastaukset, hän sanoo.

Paljon apua marketpäällikkö on saanut myös marraskuun lopussa avatusta S-market Tanelinrannasta, joka on käytännössä Pajuluoman myymälän peilikuva. S-market-konseptin mukainen raikas uusi ilme, modernit myymäläratkaisut, energiatehokkaat kylmälaitteet, ihanteellinen valaistus, ne kaikki tekevät uudesta kaupasta upean.

Luotolan kaupassa tärkein ominaisuus on kuitenkin lämminhenkisyys.

– Tämä on keskisuuri myymälä, mutta toivon kuitenkin, että se asiakkaiden mielestä tuntuu lähikaupalta, jonne on mukava tulla ja jonka valikoimiin voi vaikuttaa. Minulle voi vapaasti esittää toiveita. Sillä tavalla saamme yhdessä luotua tästä pajuluomalaisten näköisen kaupan, hän sanoo.

S-market Pajuluoma palvelee asiakkaita maanantaista lauantaihin kello 7–23 ja sunnuntaisin kello 11–23. Lisäksi uuden kaupan palveluihin kuuluvat käteisen nostoautomaatti ja pakettiautomaatti sekä ympäri vuorokauden palveleva ABC-polttonesteautomaatti.