Prisman moottori vahvistuu

Ruokaosasto on Prisman moottori, joka halutaan pitää huippukunnossa. Samalla tavaratalon sisään rakentuvat omat maailmansa lapsille, sisustajille ja tietokonepelien ystäville.

Hyllykallion Prisma Seinäjoella käy läpi suurta muodonmuutosta, jossa päivittäistavaraosasto saa 700–800 neliötä lisää tilaa. Samalla kaikki muutkin osastot järjestellään uudelleen.

– Kaikki tuotteet vaihtavat paikkaa, kalusteet uusitaan, tilausjärjestelmä automatisoidaan, itsepalvelukassoja rakennetaan ja myymälä saa uuden konseptin mukaisen ilmeen, kuvaa tavaratalonjohtaja Mikko Sihto uudistuksen laajuutta.

Asiakkaat päättävät, mitä uudet hyllymetrit sisältävät. Prisman edellinen uudistus tehtiin seitsemän vuotta sitten ja päivittäistavaran tuotemäärä on kasvanut siitä 30–40 prosenttia.

– Ajan henkeen kuuluu, että pitää olla vaihtoehtoja. Jos kardemummajäätelö puuttuu makujen joukosta, sitä jo kysytään. Siksi tarvitaan nyt lisää hyllymetrejä ruokapuolelle, Sihto sanoo.

Järjestelmä ennakoi
hyllytilan tarpeet

Uudistus etenee vaiheittain, hyllyrivistö kerrallaan. Jo keväällä muuttivat uusiin tiloihin neuvonta, Emotion ja S-Pankki. Lokakuun alkupuolella valmistuu päivittäistavaraosasto, ja sen jälkeen työt jatkuvat pukeutumisen, sisustamisen ja viihteen osastoilla. Koko myllerryksen on määrä olla valmiina lokakuun lopussa.

Ulkoseiniä ei siirretä, vaan lisäneliöt ruokapuolelle saadaan myymälätilaksi muutettavasta varastosta ja hieman käyttötavaraosastoa supistamalla. Muutosurakka on melkoinen, sillä ainoastaan kylmäkalusteet sekä hedelmät ja vihannekset säilyvät entisillä paikoillaan.

Tavaratalo palvelee normaaliin tapaan koko 12 viikkoa kestävien muutostöiden ajan. Työn tekee kuuden hengen Muutosryhmä-tiimi, jolla on kokemusta useiden S-ryhmän yksiköiden uudistuksista, viimeisin Prisma Pieksämäellä.

– Pieniä katkoksia saattaa tulla tuotteiden saatavuuteen. Esimerkiksi kun juustotiski vaihdettiin, jouduimme supistamaan valikoimaa pariksi päiväksi, sanoo päivittäistavaran myyntipäällikkö Olli Isoniemi.

Isoniemi on tyytyväinen Muutosryhmään, jonka ansiosta Prisman oma henkilökunta on saanut keskittyä auttamaan asiakkaita muutoksen keskellä.

Arjessa iso helpotus tulee olemaan myös uusi tilausjärjestelmä, joka ennakoi kaudet ja tapahtumat sekä varmistaa, että jokaisella tuotteella on hyllyssä sopivasti tilaa myyntiin nähden.

– Laajennuksen jälkeen emme tarvitse välivarastoa, vaan kaikki tuotteet mahtuvat suoraan hyllyyn. Järjestelmä osaa ennakoida tuotteiden menekin ja tuotteiden tilaaminen jää kokonaan pois, Isoniemi kertoo.

Sisustusmaailma
kutsuu sisään

Vaikka käyttötavaran neliöt hieman supistuvat, heimotaisteluja ei ole käyty osastojen rajoilla. Myyntipäällikkö Minna Mäkiranta odottaa sormet syyhyten etenkin kodinsisustuksen uudistusta. Rautaprisman puoleiselle sisääntuloportille syntyy näyttävä sisustusmaailma.

– Haluamme, että asiakkaan on mukava tulla kauppaan sisään. Sisustustuotteilla saa luotua kodikasta tunnelmaa, hän sanoo.

Tavoitteena on, että uudessa Prismassa tuotteet löytyvät entistä paremmin kohderyhmittäin. Perus- ja sport-pukeutumisen osastot yhdistyvät omaksi kokonaisuudekseen. Perheen pienimmät saavat oman lastenmaailman, jonne sijoitetaan kaikki lasten pukeutuminen ja lelut. Viihteen osastolle rakentuu peliareena, jossa pääsee testaamaan tuotteita. Myös esimerkiksi kukat ja kortit sijoittuvat vierekkäin.

– Näin tuotteet löytyvät entistä selkeämmin kauppareissun yhteydessä. Ostamisen helppous on meillä valtti, johon kannattaa satsata. Ihmiset haluavat vielä testata, hypistellä ja tarkistaa tuotteen laadun ennen ostopäätöstä, Mäkiranta toteaa.

Tämän vahvistaa myös Kaupan liiton tutkimus, jonka mukaan markettien vetovoima on kasvanut vaatteiden ostopaikkana. Jo kolmasosa suomalaisista ostaa vaatteita ja kenkiä Prismasta.

– On tärkeää olla ihmisten luottamuksen arvoinen: että tuoteryhmä joka oli hyllyssä eilen, on siellä tänäänkin.

Huippua

· Hyllykallion Prisma teki viime vuonna Prisma-ketjun parhaan tuloksen.

· Tavaratalo työllistää noin 160 henkilöä.

· Myymälän pinta-ala on 13 600 neliötä eli sinne mahtuisi kaksi täysmittaista jalkapallokenttää.