Marketkauppa

Marketkauppa

Marketkauppa

Aukioloaikamuutos lisäsi asiakasmääriä


Marketkaupan vuosi 2016 oli hyvä, markkinaosuutemme sekä päivittäis- että käyttötavarakaupassa näyttäisi vahvistuneen edelleen.
Asiakkaat ottivat helmikuun alussa laajentuneet myymälöidemme aukioloajat hyvin vastaan. Eepeen kaupoissa kävi viime vuoden aikana yli 13,8 miljoonaa asiakasta, jossa on edelliseen vuoteen verrattuna reilun miljoonan kasvu. Euromääräinen myyntimme kasvoi 4,3 prosenttia, päivittäistavarakaupan kasvu oli 3,9 prosenttia ja käyttötavarakaupan 8,6. Aukioloaikojen vapauttaminen paransi kuluttajien mahdollisuutta hallita omaa vapaa-aikaansa, ja uusien lisätuntien myynnit jopa ylittivät odotukset. Loppuvuodesta täsmensimme aukioloaikoja alkuvuoden kokemusten perusteella ja erityisesti sunnuntai-illan osalta aukioloaikaa lisättiin.

Yksi vuoden 2016 suurimpia yhteisiä satsauksiamme on ollut myymälöidemme hevi-osastojen kehittäminen. Uudistuksilla haemme paremman laadun lisäksi myyvyyttä sekä tuemme satokauden kasvisten nostamista esiin. Satokausiajatteluun panostaminen on osaltaan merkittävästi vaikuttanut siihen, että kasvisten kokonaismyynti on kasvanut hienosti. Jatkamme hedelmä- ja vihannesosastojen kehittämistä myös kuluvana vuonna. Aloitimme vuoden 2017 laskemalla ryhmässämme yli sadan kotimaisen kasviksen hintaa. Haluamme, että terveellinen syöminen ei jää hinnasta kiinni. Kun kasvisten hinnanalennukset nopeuttavat niiden kiertoa, ovat tarjolla olevat tuotteet aina varmasti tuoreita. Samalla hävikin vähentäminen tehostuu entisestään ja näkyy taas saavutettuna säästönä suoraan hinnoissamme.

Eepeen marketkaupan 2016 suurin investointi, S-market Kivistön uudistus- ja laajennustyö, valmistui marraskuussa. Myymälän kasvaminen 2000 neliöön on mahdollistanut valikoimien huomattavan lisäyksen. Samalla energiatehokkuutta parannettiin merkittävästi uusin kylmäkalustein, LED-valaistuksella ja monipuolisella kiinteistöautomatiikalla. Myös Kortesjärven S-marketissa uudistettiin puitteet myymälän sisällä ja pystyttiin näin sekä sujuvoittamaan asiointia että laajentamaan valikoimaa. Lisäksi useassa yksikössä tehtiin pienempiä uudistustöitä. Marketkaupan 2017 suurin investointi tulee olemaan S-market Kauhajoen täydellinen uudistus, joka valmistuu kesäksi.

99,5 %

Eepeessä myydyistä kurkuista kotimaisia

URAPOLKU: Jere Arponen


Eteenpäin askel kerrallaan

”Halusin oppia kaupan alaa ’kantapään kautta’, ja oli huippujuttu päästä työkokeiluun Eepeelle. Nyt olen löytänyt sopivan tasapainon käytännön ja kirjojen välille ja suoritan merkonomitutkintoa näytöin. Koulussa ei tarvitse lukuvuoden mittaan juuri muutamaa viikkoa pidempään istua.

Lue kokonaan >

Tein S-marketpestiä aluksi siten, että työskentelin vuoroviikoin Kivistössä ja Alakylässä. Viime huhtikuusta lähtien olen työskennellyt S-market Törnävällä marketpäällikön kakkosen äitiyslomasijaisena. Kun paikka tuli sisäiseen hakuun, silloinen esimieheni vinkkasi siitä. Lisäksi tulosryhmäjohtaja kysyi kiinnostustani pestiin. Ilman muuta tartuin tilaisuuteen.

Vastuualueeni oli jo S-market Kivistössä laaja, sain osallistua muun muassa omavalvontaan ja hoitaa tilityksiä. S-market Törnävällä olen nauttinut entisestään tehtävien monipuolistumisesta. Jokaisessa Eepeen yksikössä ovat parasta olleet mahtavat työkaverit, jotka ovat auttaneet alkuun uuden oppimisessa.”

Jere Arponen, S-market Törnävä, marketpäällikön kakkosen sijainen
332,2

Myynti vuonna 2016

Myynnin kehitys 2012-2016

 

2016 - 332,2 MEUR0%
2015 - 318,5 MEUR0%
2014 - 322,6 MEUR0%
2013 - 324,5 MEUR0%
2012 - 316,6 MEUR0%
CASE:


Laajennus lähikauppafiilis säilyttäen

Marraskuussa valmistunut S-market Kivistön uudistus- ja laajennustyö oli Eepeen marketkaupan 2016 suurin investointi. Myymälätilan kasvu 2000 neliöön toi valikoimiin huomattavan lisäyksen.

Lue kokonaan >

S-market Kivistössä nautitaan nykyään monipuolisesta hevitarjonnasta ja paistopisteen tuoreista herkuista.

– Tuorepuoli on meille ykkösjuttu. Erityisen iloinen olen siitä, että meillä on nyt ikään kuin oma lounasravintola eli piste, johon on koottu herkullinen valikoima mukaan ostettavia, kevyitä ateriavaihtoehtoja, marketpäällikkö Teea Takala toteaa.

Maitokaappi ja kylmätiskimetrit kasvoivat kerralla useamman pykälän mittavammiksi. Valikoimassa on kokonaan uusiakin tuoteryhmiä, mutta erityisesti panostettiin olemassa olevien valikoimien kasvattamiseen.

Marketpäällikkö kiittää muutoksen sujuneen kaikin puolin jouhevasti. Energiatehokkuutta parannettiin uusin kylmäkalustein, LED-valaistuksella ja monipuolisella kiinteistöautomatiikalla.

Vaikka kaupan koko ja valikoimat kasvovat reippaasti, tärkeintä asiaa ei unohdettu.

– Meille oli tärkeää säilyttää oman lähikaupan tuntu ja maineemme näppäränä nopean ostamisen paikkana, Takala korostaa.

Liikennemyymälä- ja polttonestekauppa

Liikennemyymälä- ja polttonestekauppa

Liikennemyymälä- ja polttonestekauppa

Lisää paikallisuutta palveluun


Kauppojen vapautuneet aukioloajat vaikuttivat 2016 merkittävästi ABC-liikennemyymälöiden toimintaympäristöön. Olemme vastanneet kehittämällä palveluitamme yhä herkemmin kunkin paikkakunnan asiakkaiden tarpeet huomioiviksi – Lähi ABC!:t aloittivat lokakuussa Alajärvellä, Alavudella, Ilmajoella, Lapualla, Teuvalla ja Ähtärissä. ABC-liikennemyymälöinä jatkavat Jalasjärvi, Kauhajoki, Kristiinankaupunki ja Seinäjoki.

Lähi ABC! -konseptin kehittämistä ovat vaihtelevien asiakastarpeiden ohella ohjanneet nykyisten ABC-liikennemyymälöiden toisistaan eroavat koot ja sijainnit. Kun liikennemyymälät palvelevat matkalaisia valtateiden varsilla, ovat Lähi ABC!:t keskellä kylää ja ennen kaikkea paikallisia asiakkaita varten. Olemme räätälöineet kunkin aseman palvelut ja aukioloajat paikkakunnan kysynnän mukaan. Valikoimissa panostetaan paikallisiin tuotteisiin. Ähtäriin valmistui loppuvuoden aikana jo pitkään asiakkaiden toiveissa ollut kabinettitila, ja Alajärven Lähi ABC! täydentyi Matkahuollon palveluilla.

Paikallisuus näkyy vahvasti myös Eepeen liikennemyymäläkaupan ravintolatarjonnassa. Lähi ABC!:t tarjoavat aina perjantaisin asiakaskyselyiden ja -palautteiden pohjalta yhdessä Atrian kanssa suunnitellussa Meirän taloon noutopöydässä kunkin paikkakunnan omia ruokasuosikkeja. Atria oli kumppaninamme myös kaikissa ABC-ravintoloissamme tarjolla olevien uusien Meirän taloon annosten kehittämisessä yhteistyössä matkailu- ja ravitsemistoimialamme keittiöammattilaisten kanssa. Annokset valmistetaan aina tuoreista, kotimaisista ja mahdollisuuksien mukaan oman ruokamaakunnan antimista.

Hyvää yhteistyötä yli toimialarajojen olemme tehneet myös Hyllykalliolla, jossa on vuoden 2017 alkajaisiksi avattu uusi ABC CarWash -pesukatu Ess Autotalon naapuriin. Prisman tontilla ABC mittarikenttä siirretään huhtikuuhun mennessä pesukadun entiselle paikalle. Siirto mahdollistaa kauppakeskuksen pihan pysäköinnin ja liikenteen entistäkin sujuvamman järjestelyn. Samalla polttonestevalikoimaan saadaan ympäristöystävälliset uutuudet E85-biopolttoneste ja dieselautojen AdBlue-lisäaine, joka auttaa merkittävästi vähentämään typpioksidipäästöjä. Pesukadun kupeessa on lisäksi sähköautojen latauspiste.

2717

nautittua Meirän taloon Helluunen lintu -annosta Eepeen ABC-ravintoloissa vuonna 2016

URAPOLKU: Mikko Lakaniemi


Loikka teki hyvää uralle

”Muistan jo pikkupoikana sanoneeni, että minusta tulee isona kauppias. Aloitin 2009 Joupin S-marketissa, ja sen jälkeen työskentelin S-market Lapualla ja S-Pankissa. ABC:lle siirryin kaksi vuotta sitten S-market Törnävältä.

Lue kokonaan >

Työskentelin siellä marketpäällikön kakkosena, kun paikka ABC Seinäjoen marketpuolen palveluvastaavana tuli sisäiseen hakuun.

Viihdyin markettöissä, mutta halusin haastaa itseni ja laajentaa osaamistani myös muille toimialoille. Siirtyminen sujui jouhevasti. Kokemuksestani S-marketeissa on ollut iso hyöty, kun olen ottanut haltuun ABC:n myymälän toimintaa. On mahtavaa, kun työ on niin monipuolista ja saan hallita isoa kokonaisuutta.

Loikka toimialalta toiselle on ollut työurani parhaita kokemuksia. Polkuni ei missään nimessä pääty tähän, jatkuva kehitys palvelee niin työntekijää kuin työnantajaa. Se, että pääsee haastamaan itsensä, motivoi eteenpäin. Kyllä se pikkupojan kauppiashaave edelleen elää vahvana.”

Mikko Lakaniemi, Seinäjoen ABC:n palveluvastaava

75,2

Myynti vuonna 2016

Myynnin kehitys 2012-2016

 

2016 - 75,2 MEUR0%
2015 - 81,3 MEUR0%
2014 - 89,0 MEUR0%
2013 - 85,6 MEUR0%
2012 - 86,3 MEUR0%
CASE:


Makuliitto Atrian kanssa

Eepeen ABC-liikennemyymälöiden Meirän taloon annokset valmistuivat sopivasti kesän alla tyydyttämään maakunnan ja matkailijoiden herkuttelunälkää. Tammikuusta asti kehitellyissä kuudessa à la carte -annoksessa on uutta liitto Atrian kanssa.

Lue kokonaan >

– On hienoa, että maakunnan kaksi tunnettua tekijää toimivat näin yhdessä, Atria Suomi Oy:n kehityspäällikkö Ville Valtasalmi kiittelee.

ABC-toimialapäällikkö Heli Back on tyytyväinen menuun, joka toi kaikkiin kymmeneen ravintolaan saman valikoiman. Aikaisemmin jokainen ravintola keräsi 12 annoksen reseptipankista omat suosikkinsa.

– Tavallisesti meillä on uusittu menut vuosittain. Tämä on niin onnistunut, että uskon sen kantavan pitkälti toista vuotta. Nykyinen toimintatapa helpottaa myös markkinointia.

Annosten kehittelyyn kutsuttiin ensimmäistä kertaa lisävoimia mara-puolelta. Fransmannin keittiöpäällikkö Tiina Laurilalla on monen vuoden kokemus Rosso- ja Fransmanni-ketjujen työryhmissä. Hänestä oli hauskaa vaihtelua luoda paikallisia oman maankunnan annoksia. Yhteistyö yli toimialarajojen on osoittautunut Eepeessä hedelmälliseksi tavaksi toimia.

Matkailu- ja ravitsemiskauppa

Matkailu- ja ravitsemiskauppa

Matkailu- ja ravitsemiskauppa

Pohjalaisia hotelli- ja ravintolaelämyksiä


Seinäjoen tapahtumien superkesä ylitti kirkkaasti odotukset, kymmenen suurimman tapahtuman kävijämääräarvio lähentelee puolta miljoonaa. Komeimmin tämä näkyi hotelliemme käyttöasteessa, joka heinäkuulta oli koko maan Sokos Hotellien paras. Matkailu- ja ravitsemistoimialan näkökulmasta tapahtumien ehdottomaksi ykköseksi nousivat Asuntomessut, joiden ansiosta perhematkailijat täyttivät kaupungin ja yöpymisen yhteydessä ruokailivat oman hotellinsa lähiravintolassa. Varauksettoman kiitoksen vierailtamme sai yhdessä kauppaseinajoki.fi-palvelun kanssa tarjoamamme Pikalinkka, jolla messuvieraat pääsivät suoraan hotelliemme ovilta messualueen portille non-stopina jokaisena messupäivänä.

Kauppojen aukioloaikojen vapautuminen on vaikuttanut myös asiakkaiden ravintolakäyttäytymiseen etenkin markettien ja kauppakeskusten yhteydessä palvelevissa ravintoloissa. Asiakkaan arkea helpottaaksemme olemme rohkeasti kokeilleet laajennettuja aukioloaikoja. Esimerkiksi Seinäjoen Ravintolamaailma Prismasta saa aamukahvia arkisin jo kello 8 alkaen ja take away -annoksia mukaan aina kello 22 saakka. Asiakkaiden toiveet kuulimme myös Alahärmässä, jossa lokakuussa aloitti Härmän Ässä -liikekeskuksen uusi Kaffila!.

Original Sokos Hotel Lakeus sai 2016 kolmatta vuotta peräjälkeen sarjansa kirkkaimman sijan S-ryhmässä vuosittain toteutettavassa asiakastyytyväisyystutkimuksessa. Original Sokos Hotel Vaakuna ylsi sekin komeasti kymmenen kärkeen.

Jatkamme edelleen maan parhaan Original-palvelun kehittämistä ja olemme joulukuussa aloittaneet Original Sokos Hotel Vaakunan mittavan uudistusprojektin. Haluamme luoda hotellielämyksen, joka tulee palvelemaan asiakkaitamme arvokkaasti ja pohjalaisella vieraanvaraisuudella tästä vuosikymmeniä eteenpäin. Vaakunan uudistus tulee 2017 olemaan Eepeen suurin investointi, joka valmistuu kokonaisuudessaan toukokuun 2018 aikana. Uudistus toteutuu Original-konseptiin kuuluvan paikallisuuden ohella erityisesti toimivuus ja ympäristönäkökohdat pitkällä tähtäimellä huomioiden.

69253

Tyynyliinaa käytetty Eepeen hotelleissa vuonna 2016

URAPOLKU: Ossi Kallio


Rohkeasti rajoja rikkomaan

”Aloitin Eepeessä työt aikanaan jo opintojen ohessa ’pizzanpaistajana’. 22 vuoden matkan aikana tutuiksi ovat tulleet Lakeus, Fransmanni ja Amarillo. Nykyään työskentelen Lakeus Matadorin, Wilson Pubin ja Ulpu Ruokapirssin ravintola- ja keittiöpäällikkönä. Haasteita tarjottiin ja niihin oli hienoa tarttua.

Lue kokonaan >

Maailman katsominen vain yhdeltä kantilta leipiinnyttää ennen pitkää. Ymmärrys kasvaa, kun uskaltaa rikkoa rajoja. Epämukavuusalueella eläminen on haastavaa, mutta mielenkiintoista. Yksi Eepeen suurimmista vahvuuksista on, että monitaitoinen henkilöstö pystyy usein hyvinkin pienin perehdytyksin työskentelemään eri puolilla yritystä. Tämä näkyy myös Ulpu Ruokapirssin toiminnassa.

Minulle jatkuva oppiminen on motivaation ja innostuksen lähde. Ympärilläni on loistavia, osaavia ammattilaisia, joilta saan aina tarvitessani opastusta, viisaus ei koskaan asu yhdessä päässä. Olemme joukkue, joka yhdessä rakentaa yhteishengen ja sitä kautta luo viihtyvyyden asiakkaalle.”

Ossi Kallio, Lakeus Matadorin, Wilson Pubin ja Ulpu Ruokapirssin ravintola- ja keittiöpäällikkö

23,6

Myynti vuonna 2016

Myynnin kehitys 2012-2016

 

2016 - 23,6 MEUR0%
2015 - 22,5 MEUR0%
2014 - 22,3 MEUR0%
2013 - 21,8 MEUR0%
2012 - 21,5 MEUR0%
CASE:


Ulpu Ruokapirssi somettaa

Eepeen Ulpu Ruokapirssi on hyvä esimerkki uudenlaisesta yhdessä tekemisestä yli toimialarajojen. Työntekijät saavat mahdollisuuden heittäytyä hetkeksi ulos omalta mukavuusalueeltaan.

Lue kokonaan >

– Täällä kokkikin joutuu tai saa olla framilla ja seurustella asiakkaiden kanssa. Samalla rikotaan rajoja keittiön ja salin väliltä korostaen moniosaamista, ruokapirssin toimintaa pyörittävä ravintola- ja keittiöpäällikkö Ossi Kallio kertoo.

– Ja toisin kuin normaalisti töissä, täällä saa ja pitää somettaa. Meidän tehtävänämme on tuoda itseämme tykö Ulpun kyydissä, hän lisää.

Eepeen ensimmäisen ruokapirssin Ulpun puuhiiligrilli on lämmennyt kesän 2016 aikana Provinssissa, Virittämöllä, Kurikan markkinoilla ja monessa muussa paikassa. Ulpu ei nuku talviunta, vaan on käytettävissä läpi vuoden.

Ruokaprovinssin henkeen luodut menut tarjoavat maakunnan tapahtumissa mahdollisimman lähellä tuotettua ruokaa, muun muassa Atrialta, Pirjon Pakarilta, Laidun Herefordilta, Vatajanrannan vuohitilalta sekä tukkutalo Heinosen valikoimasta.

– Asiakkaat ovat ottaneet todella hyvin Ulpun vastaan. Haluamme tuottaa ihmisille erilaisia makuelämyksiä ja tuomme lisäarvoa tapahtumiin, Kallio tiivistää.

Auto- ja autotarvikekauppa

Auto- ja autotarvikekauppa

Auto- ja autotarvikekauppa

Kaikki autoilijan palvelut


Kun uusi katsastuslaki 2014 heinäkuussa antoi mahdollisuuden auton huoltamiseen, korjaamiseen ja katsastamiseen samassa paikassa, ryhdyimme Eepeen autokaupassa valmistelemaan sen tuomista osaksi palvelukokonaisuuttamme. Keväällä 2016 aloittanut Ess Katsastus on nyt Seinäjoen ensimmäinen korjaamokatsastuspalvelua tarjoava liike.

Katsastustoiminta on aloitettu yhden katsastuslinjan ja kahden katsastajan voimin. Tarvittaessa tilat mahdollistavat laajentamisen kahteen rinnakkaiseen katsastuslinjastoon. Ajan katsastukseen voi varata kätevästi verkkopalvelusta tai puhelimitse. Hyvän sijainnin ansiosta Ess Katsastuksessa on helppo pistäytyä Eepeen Hyllykallion liikekeskuksessa asioidessaan myös ilman ajanvarausta.

Ess Autotalon palvelukokonaisuus on ainutlaatuinen. Asiakas löytää saman katon alta uusien ja käytettyjen autojen myynnin, varaosat sekä kaikkien merkkien huollon ja katsastuspalvelut. Autoilijan kannalta on huoletonta ja turvallista, kun huollon ja katsastuksen sekä mahdolliset katsastuksessa havaittavat puutteet voi hoitaa kuntoon yhdessä osoitteessa. Tämä varmistaa omalta osaltaan auton arvon säilymistä ja madaltaa myös kynnystä vaihtoautokaupoille ryhtymiseen.

Autoilijan palvelut Ess Autotalon tontilla ovat keväällä 2017 täydentyneet entisestään uuden ABC CarWash pesukadun avaamisen myötä. Pesukadun yhteydessä toimiva Fixaushalli tekee kokonaisuudesta uuden ajan huoltoaseman, jossa auton pikkuviat hoidetaan kuntoon pesukäynnin yhteydessä. Hallin palveluita ovat muun muassa käsinpesu ja -vahaus, auton sisäpesut ja moottoritilan pesut sekä pienet huoltotoimet.

Jälkimarkkinointi kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna, mutta uusien autojen ja vaihtoautojen myynnin suhteen emme yltäneet vuoden 2015 tasolle. Uusien autojen kaupassa näkyi selvästi se, ettei päättyneen vuoden aikana toteutunut juuri lainkaan isoja mallistopäivityksiä. Tällä saralla vuosi 2017 on sen sijaan alkanut pirteästi heti tammikuussa Peugeotin vetonaulan, uuden 3008 katumaasturin esittelyllä.

6183

huoltoa laittoi 2016 S-Etuhuollossa hihat heilumaan

URAPOLKU: Timo Kalliokoski


Katsastajaksi työn ohessa

”Kun Ess Katsastusta lähdettiin perustamaan ja omalta väeltä kysyttiin kiinnostusta sen tehtäviin kouluttautumiseen, tartuin epäröimättä tarjoukseen. Olin tuolloin työskennellyt Ess Autotalossa mekaanikkona viitisen vuotta ja halusin edetä urallani.

Lue kokonaan >

Ajattelin, että katsastajan työ toisi mukavaa vaihtelua ruuvaamiseen.

Työn ohessa uuteen tehtävään pätevöityminen vaatii sitoutumista ja satsauksia sekä työntekijältä että työnantajalta. Käytin opiskeluun paljon vapaa-aikaani. Työnantaja puolestaan vastasi koulutuksen kustannuksista, ja kaikki harjoittelu- ja lähiopetuspäivät luettiin työajaksi. Suoritin aluksi mekaanikon ammattitutkinnon. Varsinainen katsastuskoulutus koostui viikosta Yksityisten Katsastustoimipaikkojen Liitossa Helsingissä ja toisesta Suomen Laatukatsastuksessa Raahessa. Lisäksi vaadittiin vielä parin viikon työharjoittelu, jonka tein yhteistyökumppanillamme KH Katsastuksella Kauhajoella.

Suosittelen lämpimästi opiskelua työn ohessa, meillä Eepeessä työnantaja tarjoaa siihen monipuolisia mahdollisuuksia. Myös työkaverit ovat kannustaneet, pelkkää positiivista palautetta olen saanut.”

Timo Kalliokoski, Ess Autotalon katsastaja

9,2

Myynti vuonna 2016

Myynnin kehitys 2012-2016

 

2016 - 9,2 MEUR0%
2015 - 10,3 MEUR0%
2014 - 9,0 MEUR0%
2013 - 9,3 MEUR0%
2012 - 10,8 MEUR0%
CASE:


Autoilijan oikea osoite

Uusi katsastuslaki antaa mahdollisuuden auton huoltamiseen, korjaamiseen ja katsastamiseen samassa paikassa. Seinäjoella korjaamokatsastuspalvelua tarjoaa ensimmäisenä Ess Katsastus.

Lue kokonaan >

– Tartuimme mahdollisuuteen, koska haluamme palvella asiakkaitamme mahdollisimman hyvin ja olla osaltamme sujuvoittamassa heidän arkeaan, jälkimarkkinointipäällikkö Ari Harju Hyllykallion Ess Autotalosta kertoo.

Ess Autotalossa saman katon alla ovat nyt myynnin ja varaosien lisäksi kaikkien merkkien huolto sekä katsastuspalvelut. Kun auto on huollettavana tai katsastettavana, voi hoitaa sillä aikaa vaikka kauppa-asiat naapurin Prismassa tai Eepee Agrissa.

Palvelut tontilla täydentyvät keväällä 2017: uusi ABC CarWash -pesukatu avattiin tammikuussa, ja kevät tuo vielä Fixaushallin, jossa auton pikkuviat hoidetaan kuntoon pesukäynnin yhteydessä.

Ess Katsastuksen kilpailukykyisten hintojen lisäksi asiakasomistajat saavat Bonusta, myös huollosta ja varaosista.

– Autoilijan kannalta on huoletonta ja turvallista, kun huollon ja katsastuksen sekä mahdolliset katsastuksessa havaittavat puutteet voi hoitaa kuntoon yhdessä osoitteessa.

Maatalous- ja rautakauppa

Maatalous- ja rautakauppa

Maatalous- ja rautakauppa

Eepee Agri aloitti toimintansa


Uusi maatalous-, vilja-, rauta- ja puutarhakaupan yhtiömme Eepee Agri Oy aloitti toimintansa marraskuussa. Toimialajohtaja Esa Nuottivaara siirtyi tuolloin eläkkeelle, ja uusi toimialajohtaja Matti Vainionpää työskenteli elokuusta alkaen hänen rinnallaan muutoksen saumattoman läpiviennin varmistamiseksi. Samalla organisaatiota uudistettiin jakamalla aiemmin aluepäällikkönä toimineen Vainionpään tehtävät lisäksi kolmelle vastuupäällikölle. Olli Korhonen vastaa konemyynnistä, Olli Lohikoski varaosamyynnistä ja Tuomas Latomäki toimii Eepee Agrien marketpäälliköiden esimiehenä.

Kuluvan vuoden aikana olemme ottaneet uuden Eeposs-tietojärjestelmämme tehokäyttöön liiketoimintamme kehittämiseksi. Järjestelmä mahdollistaa entistä tarkemman myynnin seurannan ja antaa sitä kautta eväitä yhä tavoitteellisempaan myyntityöhön. Osana hyvää asiakaspalvelua olemme lisänneet muun muassa sekä yrittäjäasiakkaidemme kontaktointia että Eepee Agrin omaa markkinointia. Aloitimme lokakuussa yhteistyön markkinointiviestinnän suunnittelussa ja toteutuksessa uuden kumppanin kanssa.

Kuluva vuosi on ollut edellisen tapaan toimialalle hyvin haasteellinen. Maatalous- ja rautakaupan myyntivolyymit ovat pysyneet ennallaan, mutta hintojen lasku näkyy heikentyneenä tuloksena. Erityisen nihkeää on ollut työkone- sekä viljakaupassa. Huhtikuussa rakentaminen virkistyi koko maassa neljän prosentin verran ja näkyi myös meillä samansuuntaisena kehityksenä. Puutarhakauppa sujui kevään osalta paremmin kuin edellisenä vuonna, kiitos lämpöisen toukokuun. Samoin toukokuussa uutena palveluna aloittamamme öljymyynnin verkkokauppa sai heti suosiota. Lannoitteiden hinnanalennukset puolestaan toivat piristystä kesäkuukausiin.

Vuosi 2017 ei näytä tuovan suuria muutoksia maataloustoimialalle. Maatilojen lukumäärä maassa on edelleen laskussa ja taloudellinen tilanne haasteellinen. Tästä johtuen sopeutamme verkostoamme, ja Ylistaron Agrin toiminta päättyy maaliskuun 2017 alusta alkaen. Tämän jälkeen verkostoomme kuuluu neljä S-Rautaa, seitsemän Agria ja yhdeksän Multasormi-puutarhamyymälää.

1433

omenapuuta ostettu Eepeen Multasormi-myymälöistä 2016

URAPOLKU: Jouko Kananoja


Kokkikin voi kukkia

”Minulla on viitisen vuotta kokin työuraa jäljellä ja ajattelin, että nyt olisi hyvä tilaisuus kokeilla jotakin ihan uutta. Otin edellisvuoden syksyllä yhteyttä Hyllykallion Multasormeen ja pääsin kesällä 2016 unelmien kesäduuniin. Se oli nappivalinta, sillä puutarha on minun juttuni.

Lue kokonaan >

Oli hienoa huomata, miten paljon opittavaa vielä kaksi vuosikymmentä puutarhanhoitoa harrastettuani minulla oli. Erityisesti yksivuotiset kasvit eli kesäkukat ovat minulle uutta maaperää, kun omassa puutarhassani pääroolissa ovat perennat.

Henkilöstön sisäinen liikkuvuus on järjestetty Eepeessä erittäin hyvin. Viiden toimialan ansiosta meillä on valtavasti mahdollisuuksia. Ja heille, jotka ovat pitkään olleet samoissa tehtävissä, tämä on oiva tapa oman osaamisen haastamiseen. Nykyään enää harva tekee koko työuraansa yhdessä hommassa, siksikin on hyvä osata useampia asioita.

Nautin kesätyössäni, kun sain laittaa myytäviä tuotteita kauniisti esille. Lisäksi sai olla ulkona, se oli suurin ero keittiöhommiin verrattuna. Työn ydin puolestaan on kummassakin sama: hyvä asiakaspalvelu. Se on kaiken A ja O, sen ehdoilla mennään.”

Jouko Kananoja, Seinäjoen Rosson kokki

94

Myynti vuonna 2016

Myynnin kehitys 2012-2016

 

2016 - 94,0 MEUR0%
2015 - 99,6 MEUR0%
2014 - 115,7 MEUR0%
2013 - 122,9 MEUR0%
2012 - 125,1 MEUR0%
CASE:


Tuttu ja läheinen

Eepeen maatalous-, vilja-, rauta- ja puutarhakaupan liiketoiminta yhtiöitettiin 2016, Eepee Agri Oy aloitti marraskuussa. Toimitusjohtaja Matti Vainionpää toteaa, että muutos avaa uusia mahdollisuuksia.

Lue kokonaan >

– Kuuntelemme asiakkaitamme herkällä korvalla ja seuraamme, mitä maatalousmarkkinoilla tapahtuu. Meillä on nyt entistä enemmän mahdollisuuksia tehdä ratkaisuja valikoimiemme suhteen, mikäli se nähdään tarpeelliseksi.

Toimipisteissä asiakkaita palvelevat edelleen tutut asiantuntijat. Lisäksi taloon on tullut uusia nuoria tekijöitä tuomisinaan tuoreita ideoita.

– Sopivankokoisessa organisaatiossamme niitä pystytään myös ketterästi kokeilemaan. Meillä on täällä nyt todella hyvä cocktail konkarien kokemusta ja nuoruuden intoa.

Vainionpää näkee tuttuuden ja läheisyyden yhtenä Eepee Agrin merkittävimmistä kilpailueduista. Hyvää asiakaspalvelua on myös entistäkin aktiivisempi myyntityö.

– Meillä on Suomen tihein maatalous- ja rautakaupan verkosto. Asiakkaat arvostavat sitä, että palvelemme myös pienemmillä paikkakunnilla.