Uusi Sale toi valoa Karijoelle

Kunta ilman kauppaa? Pelko ei toteutunut, kun Eepee avasi Karijoelle uutuuttaan hehkuvan myymälän.

Sale Karijoen ovien takana on odottava tunnelma. Kunnan ainoa kauppa on ollut edellispäivän suljettuna muuton takia, ja jääkaapissa on monella jo vajausta. Toiset tulivat varta vasten avajaisiin ja tutustumaan uuteen kauppaan.

– Ihan uteliaisuuttani tulin katsomaan, miltä täällä näyttää ja toin samalla Postiin paketin. Ruuhkasta olisi voinut päätellä, että täällä jaetaan ämpäreitä, veistelee karijokelainen paluumuuttaja Eero Pihlajaviita.

Oman kylän kaupalta Eero toivoo perusvalikoimia ja kohtuullisia hintoja.

– Mielelläni hankin omasta kaupasta isommatkin tarpeet, jos hinnat vaan pysyvät sopivina. Erikoisliikkeet ovat sitten erikseen ja sellaiset tavarat on ihan ok hakea kauempaa, hän jatkaa.

Suuri asia
paikkakunnalle

Sale jäi ainoaksi Karijoen kaupaksi noin vuosi sitten, kun naapurin M-Market laittoi ovensa kiinni. Tämän jälkeen uutinen Salen uudistuksesta kuulosti erityisen hyvältä myös Karijoen kunnanjohtajan Marko Keski-Sikkilän näkökulmasta.

– Kunta ilman kauppaa, kyllä silloin sammutellaan jo valoja. Tämä oli Eepeeltä upea satsaus, joka merkitsee paljon meille kaikille. Toivon todella, että asukkaat nyt myös käyttävät ahkerasti oman kaupan palveluja, hän sanoo.

Karijokelaisista jopa 80 prosenttia on Eepeen asiakasomistajia, joten syystä on tyytyväinen myös myymäläpäällikkö Antti Mäkikorpi. Hän on itsekin asunut Karijoella koko ikänsä, tehnyt työuransa eri kaupoissa kylän raitilla ja tuntee liki jokaisen asiakkaansa nimeltä.

– Olihan se helpotus meille kaikille, kun Eepee päätyi ihan uuteen. Vanha rakennus oli melkoisen huonossa kunnossa. Nyt saimme sata neliötä lisää tilaa ja uusia tuotteita valikoimiin, Antti hymyilee.

Uutta Salea varten rakennettiin kokonaan uusi kiinteistö vanhan Salen taakse. Eepee on tiloissa vuokralla. Samalla vanha Sale purettiin pois ja kauppa palveli rakentamisen ajan väistötiloissa.

Urakka onkin ollut melkoinen niin Antilla kuin koko henkilökunnalla, jotka reilun puolen vuoden aikana ovat käyneet läpi kaksi muuttoa ja tyhjennysmyyntiä. Viime viikkoina myymäläpäällikön työpäivät ovat venyneet aamuviidestä iltakahdeksaan.

– Muutto tehtiin viikossa ja samalla väistötiloissa oli kauppa vielä auki. Raskasta mutta pirun kivaa, mies tunnustaa.

Uutta tekniikkaa
myös kassalle

Uudessa kiinteistössä hylly- ja kylmäkalusteet, kassapöydät ja pullonpalautusjärjestelmä kiiltävät uutuuttaan. Neliöitä on noin 600 ja niistä myymäläkäytössä noin 400. Tuotenimikkeitä on noin tuhat enemmän kuin väistötiloissa.

Sale-ketjun ryhmäpäällikkö Jukka Matikainen kertoo, että erityistä huomiota kiinnitettiin myös energiatehokkuuteen. Uusilla kylmäkalusteilla ja hiilidioksidi CO2 -kylmälaitoksella saavutettiin täysin freonivapaa ja energiapihi kylmäsäilytys. Kylmälaitteista syntyvä hukkalämpö hyödynnetään lattialämmityksessä, ja valaistus tehtiin energiatehokkailla ledeillä.

Lisäksi Karijoen henkilökunta pääsee Eepeessä ensimmäisenä testaamaan uutta 3D-skanneria, joka lukee kassalla viivakoodin joka suunnasta ilman, että tuotetta tarvitsee pyöritellä tiettyyn asentoon.

– Testataan nyt, kuinka se toimii. Jos toimii hyvin, otamme tekniikan vähitellen käyttöön muissakin Eepeen myymälöissä, Matikainen lupaa.