Valoisa Apsi tarjoaa tauon Kristiinankaupungissa

Uudistunut Lähi-ABC Kristiinankaupunki on kuin valoisa keidas talven pimeydessä. Henkilökunnalla on takanaan vauhdikas loppuvuosi, joka alkoi mittavalla remontilla ja jatkui uusien asioiden sekä toimintatapojen opettelulla.

Asiakkaita poikkeaa tasaiseen tahtiin tiistaipäivän lounaalle. Noutopöydässä on tänään tarjolla muun muassa pippuribroileria ja kaalikääryleitä – pepparbroiler och kåldomar. Moni valitsee lounaansa myös uuden Hesburgerin listalta.

Ravintolapalveluvastaava Jaana Ahlström on juuri lopettelemassa aamuviideltä alkanutta työvuoroaan.

– Olen keitellyt kahvia, tehnyt pullia, täyttänyt vitriiniä ja palvellut asiakkaita. Ihan tätä perustyötä, jota aamuvuorossa tehdään, kuvailee Jaana ja esittelee ylpeänä vitriinin, joka on nyt kaksiosainen.

– Saimme kertoa omia ideoitamme, kun uutta linjastoa suunniteltiin. Ja tämä oli minun ideani, hän hymyilee.

Paikka muuttui toukokuussa Lähi-ABC:ksi ja ravintolan yhteyteen avattiin Hesburger, joka on sadan kilometrin säteellä ainoa laatuaan. Se tiesi muutoksia myös henkilökunnan työnkuvaan.

– Hesburger sai tosi hyvän lähdön. Itse yllätyin myös siitä, kuinka kivaa työtä se on. Tykkään, kun on paljon ihmisiä ja sopiva härdelli. Toisaalta kyllä nautin siitäkin, kun ehtii jutella asiakkaiden kanssa, ravintolapalveluvastaava sanoo.

Todellisia moniosaajia

Ristiintyöskentely on korostunut uudistuksen myötä. Liikemyymäläpäällikkö Henna Keller kehuukin 26 hengen työporukkaansa todellisiksi moniosaajiksi.

– Ketään ei jätetä yksin asiakaspaineen kanssa. Se on meidän periaatteemme, hän sanoo.

Yksi innokkaimmista uuden opettelijoista on ollut porukan konkari, tiimin ”Mamaksi” nimetty Annette Peltoniemi.

– Jos et ole valmis oppimaan mitään uutta, jämähdät. Vaikkapa Hesburger. Onhan se aivan uusi maailmansa, erilainen kassa ja kaikki. Mutta kun huomaa oppivansa uusia asioita, arvostaa itseäänkin taas vähän enemmän. Eihän tässä koskaan valmiiksi tulla, hän miettii.

Maaliskuussa taloon tullut Hesburger-vastaava Timo Muhonen kuvailee työkavereitaan timanttiseksi porukaksi.

– Kaikki auttavat toisiaan ja työt tehdään jämptisti, hän kiteyttää.

Samaa mieltä on kahdeksan vuotta talossa työskennellyt Jaana.

– Meillä on myös hauskaa töissä. Nauramme paljon, ja täällä voi olla oma itsensä, vähän hölmöillä ja mokaillakin.

Molemmilla kotimaisilla

Kristiinankaupungissa kun ollaan, asiat tehdään aina kahdella kielellä. Haastekerrointa lisää vielä, että porukassa on työhönoppimisohjelman kautta tulleita turvapaikanhakijoita, jotka puhuvat vain englantia.

Timon mielestä monikielisyys on pelkästään positiivinen haaste.

– Kyllähän siinä oma kielitaito kehittyy, kun pitää miettiä, kuinka sanoisi asian niin, että toinen ymmärtää, hän hymyilee.

Marketvastaava Kristina Pitkäkosken mukaan asiakasta pyritään aina palvelemaan tämän omalla kielellä. Myös kaikki informaatio on tarjottava molemmilla kotimaisilla.

– Esimerkiksi lehtitelineessä on tuplamäärä lehtiä. Kun aula rempattiin, pitkä teline siirrettiin tänne kaupan puolelle ja tilat kävivät vähän ahtaiksi.

Onnistunut lopputulos

Elsbeth Kortesniemi tuli joukon jatkoksi tämän vuoden maaliskuussa. Kotiutuminen uuteen työhön oli vielä vaiheessa, kun paikka suljettiin ja alkoi kahden ja puolen viikon remonttirutistus.

– Ajattelin, että kaikki menee ylösalaisin ja seuraa täysi kaaos, mutta ihmeen hyvin siitä selvittiin, Elsbeth hymyilee.

Henna kuvailee uudistusta haasteelliseksi, mutta kaikin puolin onnistuneeksi läpivienniksi siitäkin huolimatta, että Sale oli auki koko remontin ajan normaalisti.

Henna piti huolta, ettei ketään tarvitse lomauttaa remontin ajaksi.

– Siivottiin, pidettiin Hesburger-palavereita, koulutettiin väkeä ja tsekattiin omavalvontajuttuja. Väki oli koko ajan kovassa puristuksessa, mutta kaikki olivat mukana ihan kympillä. Aivan joka porukalla ei tällaista projektia olisi onnistuttu viemään läpi. 

Lopputulokseen on oltu enemmän kuin tyytyväisiä, tiskin molemmilla puolilla.

– Erityisen ylpeä olen siitä, että tila on nyt valoisa, selkeä ja viihtyisä. Oli myös hienoa, että asiakkaiden pitkäaikainen toive Hesburgerista toteutui. Nyt tuntuu kuin se olisi aina ollut täällä.