Vastuullisuus on osa Eepeen arkea

Vastuullisuus näkyy Eepeen toiminnassa monilla eri tavoin. Taloudellisen vastuunkannon lisäksi on tärkeä huolehtia ympäristöstä ja kantaa sosiaalista vastuuta.

Eepee on investoinut osana toimipaikkaverkoston kehittämistä viime vuosina erityisesti liikekiinteistöjen energian säästöön ja säätötekniikkaan. S-ryhmän tavoitteena on tehostaa energiankäyttöä vuoden 2015 tasoon nähden 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Kaupallinen johtaja Jari Palo kertoo, että energiatehokkuusasiat huomioidaan kaikissa Eepeen uusissa kohteissa sekä vanhojen kiinteistöjen isoissa remonteissa. Esimerkiksi uudet kylmäjärjestelmät ovat aina energiatehokkaita CO2-pohjaisia, ovellisia malleja. Lisäksi kylmäkalusteiden lämmön talteenotto on ollut kunnossa jo pitkään. Myymälän lämmittämiseen tarvittava energia otetaan yleensä kylmälaitteiden hukkalämmöstä lämmön talteenotolla lattialämmityksen kautta. Eepee hankkii kaikki kiinteistöpalvelunsa SOK Kiinteistöässältä.

– Kiinteistöässä on kartoittanut kiinteistömme ja tehnyt etenemissuunnitelman tulevaisuuteen. Siinä on huomioitu remontointitarpeet tuleville vuosille. Meillä on heidän kanssaan myös puhtaasti energiansäästöön liittyviä projekteja, joista isoin asia on toimi- paikkojen valaistuksen uudistaminen.

Led-valaistukseen siirtymällä saadaan aikaan merkittäviä säästöjä. Lisäksi tausta-automaatiolla saadaan valaistusta kehitettyä niin, että valot syttyvät, himmenevät ja sammuvat rakennuksen eri osissa käytön mukaan.

– Uudella tekniikalla päästään pitkälle, mutta energiansäästötalkoissa henkilökunnalla on keskeinen rooli. Ylimääräisten valojen sammuttaminen ja kylmäkalusteiden ilmakiertojen varmistaminen ovat pieniä, mutta tärkeitä tekoja päivittäisessä työssämme, Palo muistuttaa.

Kehittynyttä jätteiden käsittelyä

Kierrätys ja tarkka jätteiden lajittelu kuuluvat Eepeen arkeen itsestäänselvyytenä. Jätteiden käsittelyssä ja lajittelussa käytetään kehittynyttä tekniikkaa. Hyvästä ympäristöasioiden hoidosta syntyy myös näkyvää taloudellista hyötyä.

– Jätteet hyödynnetään meillä parhaalla mahdollisella tavalla. Se puoli on niin hyvässä kunnossa kuin se nykyisillä järjestelmillä voi olla, Palo toteaa.

Uutena keinona vähentää hävikkiä on syyskuussa käyttöön otettu ilta-ale. Alennusliputetuista elintarvikkeista saa ruokakaupan viimeisenä tuntina 60 prosentin alennuksen.

– Meillä on ollut jo pitkään käytössä 50 prosentin alennus, sen avulla olemme vähentäneet poisheitettävää hävikkiä. Tulemme seuraamaan mielenkiinnolla, onko tällä uudella ilta-alella vaikutusta, Palo kertoo.

Eepeen ruokahävikki oli viime vuonna reilu prosentti myynnistä. Luku sisältää myös hyväntekeväisyyteen lahjoitetut tuotteet. Hävikistä liki puolet, noin 45 prosenttia, on kasviksia, 20 prosenttia leipää ja 15 prosenttia maitotaloustuotteita. Loppu viidesosa jakaantuu melko tasaisesti eri tuoteryhmien kesken.

 

KUVA: Marketpäällikkö Teea Takala ja esimiesvalmennettava Anduena Hajdar ovat tyytyväisiä. Marraskuussa 2016 valmistuneen uudistuksen ja laajennuksen myötä S-market Kivistöön saatiin energiatehokas ja moderni myymälä.